Banánová vegan zmrzlina bez cukru
Potrebujeme:
- 1-2 zrelšie banány (cca 150g),
- 1 biele tofu (180g),
- 75g arašidového maslo (3PL) alebo iného orieškového masla,
- 150ml sójového alebo rastlinného mlieka,
- hrsť arašidov alebo iných orieškov (ak máte maslo vo verzii crunchy, toto môžete vynechať).
Banány nakrájame na kolieska a dáme do mrazničky aspoň na 4 hodiny. Arašidy mixérom rozmixujeme na menšie kúsky, aby bola zmrzlina chrumkavá a odložte bokom. Tofu rozmixujte a postupne pridávajte mlieko, aby nám vznikla mierne redšia zmes. Následne pridáme zmrazené banány a maslo a rozmixujeme a zmes znova zhustne. Na záver primiešame arašidy. Zmrzlinu môžeme skladovať v umelohmotných miskách alebo použijeme nanukové formy.
Takáto rastlinná zmrzlina má nízky obsah sacharidov (napriek tomu je sladká) a vysoký obsah kvalitných bielkovín a tukov. Je vhodná aj pri lowcarb stravovaní ako mierny prehrešok, keďže banány sú zdrojom rýchlych sacharidov. Ak vám je stav cukru ukradnutý a zmrzlina vám je málo sladká, pridajte napríklad 10-20ml javorového sirupu, prípadne aj viac a banán môžete aj vynechať.
Dobrú chuť!