Broskyňový koláč

Potrebujeme na cesto:

  • 200g hl. múky,
  • 125g masla,
  • 45g vody a
  • štipku soli

Potrebujeme na plnku:

  • Kompót zaváraných broskýň,
  • 400ml bieleho jogurtu,
  • 5ks žĺtku,
  • 80g vanilkového cukru,
  • 80g kryštálového cukru,
  • 80g hladkej múky a
  • na posýpku maslo a cukor

Tento koláč je veľmi praktický, lebo do neho nejde ani prášok do pečiva ani droždie a dá sa spraviť vlastne zo základných surovín, ktoré má každá gazdinka doma, takže ideálna voľba ako pohostenie pre nečakanú návštevu.

Postup:
Najprv si pripravíme cesto, pokiaľ nemáme maslo v izbovej teplote, môžeme si ho dať aj zohriať a pridáme do neho múku, vodu a štipku soli a pomocou robota vymiesime v jednu guľu. Cesto po spracovaní dáme ešte na hodinu odležať do chladničky, aby sa nám s ním dobre pracovalo. Pod cesto netreba nič dávať, lebo sa vôbec nelepí, takže ho stačí iba rozvaľkať. Rozvaľkané cesto vložíme do formy na pečenie, ktorú potrieme maslom, aby sa dal koláčik pekne vyklopiť. Ja som zvolila tortovú formu. Pekne cesto pritlačím na strany a čo mi ostane môžeme odrezať a položiť ešte na dno korpusu.

Plnku si prípavíme tak, že spolu vyšľaháme jogurt, žĺtky, vanilkový cukor aj cukor a hl. múku. Na dno formy, kde už máme pripravené cesto si poukladáme broskyne a na tie vylejeme pripravenú plnku. Vrch koláčia si ešte posypeme posýpkou a dáme piecť do predohriatej rúry na 165°C. Po 40 minútach zvýšime teplotu na 200°C a pečieme ešte 10 minúť. Koláčik krájame až keď je vychladnutý.

Dobrú chuť!

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.