Domáci hamburger
Potrebujeme:
- Hamburgerové žemle,
- mleté mäso (50:50 – hovädzie, bravčové),
- 1 ks cesnaku,
- tatarská omáčka,
- kečup,
- zemiaky,
- plátkový syr,
- slanina,
- paradajky,
- uhorky,
- červená cibuľa,
- šalát,
- worchestrová omáčka,
- soľ,
- čierne korenie
Najskôr si nachystáme zemiaky, tak že ich nakrájame na jemné plátky (foto 2). Do rozohriateho oleja vložíme zemiaky a opražíme ich dozlata (foto 13, 14). Do misky si dáme mleté mäso. Ja používam mix 50:50 hovädzie a bravčové. Na 4 hamburgery potrebujeme 500g mletého mäsa. Do tejto zmesy pridáme 1kl worchestrovej omáčky, štipku soli a čierneho korenia a pokrájaný strúčik cesnaku (foto 3). Všetko premiešame a zo vzniknutej hmoty vypracujeme hamburgery. Najskôr na gril panvičke ugrilujeme slaninu z jednej aj z druhej strany (foto 4). Žemle si rozkrojíme a z každej strany rýchlo opečieme (foto 5 a 6). Na gril panvičku vložíme žemle a začneme opekať. Zatiaľ čo sa hamburgery grilujú, začneme zdobiť žemle. Na jednu polku natrieme tatárskou omáčku a na druhú kečup alebo barbeque omáčku (foto 7). Na stranu položíme šalátové listy a na druhú slaninu (foto 8). Ďalej položíme paradajky a uhorky (foto 9). Keď sú už hamburgery opečené z jednej strany otočíme ich a položíme na ne plátok syra, aby sa roztiekol (foto 10). Opečené hamburgery vyberieme a položíme na pripravené žemle. Nakoniec na hamburgery vložíme cibuľu (foto 11). Podávame spolu s vypraženými zemiakmi.