Domáci kváskový chlebík pšenično-ražný

Rozkvas :

  • 65g raného kvásku,
  • 300g ražnej múky,
  • 300g vody.

Cesto:

  • 600g pšeničnej hladkej múky,
  • 300g vody,
  • 1PL rasce,
  • 4KL soli.

Príprava:
Rozkvas si pripravíme večer, deň predtým ako chceme piecť. Kvások, ražnú múku a vodu vložíme do misky a zamiešame do jednej hmoty, čím spravíme rozkvas. Prikryjeme ho urierkou alebo potravinárskou fóliou a necháme rozkvas odpočívať 9-12 hodín, kým nezdvojnásobí objem.

Po 9-12 hodinách pridáme do rozkvasu ostatné suroviny potrebné na prípravu chleba a vymiešame do jednej hmoty. Opäť rovnako prikryjeme a necháme odpočívať 2 hodiny. Každých 45 minút si namočíme ruku do oleja, aby sa nám cesto nenalepilo na ruku a cesto preložíme raz z každej strany na druhú.

Po 2 hodinách cesto prenesieme na pomúčenu dosku a vyformujeme z neho bochník chleba. Bochník následne prenesieme do ošatky a opäť prikryjeme. Piecť môžeme začat až keď chlebík nezdvojnasobí svoj objem. Niekedy to môže trvať 2 hodiny, ale aj dlhšie. Treba si počkať.

Keď máme chlebík vykysnutý, preklopíme ho na rozohoriaty plech a pečieme pri 250°C 10 minút. Potom teplotu zoslabíme na 200°C a pečieme pokiaľ neje chlebík hotový.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.