Domáci kváskový chlebík pšenično-ražný
Rozkvas :
- 65g raného kvásku,
- 300g ražnej múky,
- 300g vody.
Cesto:
- 600g pšeničnej hladkej múky,
- 300g vody,
- 1PL rasce,
- 4KL soli.
Príprava:
Rozkvas si pripravíme večer, deň predtým ako chceme piecť. Kvások, ražnú múku a vodu vložíme do misky a zamiešame do jednej hmoty, čím spravíme rozkvas. Prikryjeme ho urierkou alebo potravinárskou fóliou a necháme rozkvas odpočívať 9-12 hodín, kým nezdvojnásobí objem.
Po 9-12 hodinách pridáme do rozkvasu ostatné suroviny potrebné na prípravu chleba a vymiešame do jednej hmoty. Opäť rovnako prikryjeme a necháme odpočívať 2 hodiny. Každých 45 minút si namočíme ruku do oleja, aby sa nám cesto nenalepilo na ruku a cesto preložíme raz z každej strany na druhú.
Po 2 hodinách cesto prenesieme na pomúčenu dosku a vyformujeme z neho bochník chleba. Bochník následne prenesieme do ošatky a opäť prikryjeme. Piecť môžeme začat až keď chlebík nezdvojnasobí svoj objem. Niekedy to môže trvať 2 hodiny, ale aj dlhšie. Treba si počkať.
Keď máme chlebík vykysnutý, preklopíme ho na rozohoriaty plech a pečieme pri 250°C 10 minút. Potom teplotu zoslabíme na 200°C a pečieme pokiaľ neje chlebík hotový.