Domáce arašidové maslo
Suroviny:
- 200g olúpaných arašidov (nepražených, nesolených),
- 1KL cukru
- Štipka soli
Recept je primitívny, ale ak ste si kúpili burské oriešky vcelku, musíte ich najskôr olúpať. Mne trvalo olúpať 200g cca 30 minút.
Takže olúpané arašidy vložíme do mixéra a mixujeme. Je pravdepodobné, že sa vám budú lepiť na steny mixéru a pravidelne ich budete musieť zotrieť naspäť k nožom mixéru. Ale buďte trpezlivý, po chvíli sa začnú arašidy meniť na kašu. Mixujte až kým dosiahnete požadovanú konzistenciu (niekto má rád maslo s kúskami, niekto bez nich).
Vzniknuté maslo dajte do misky, pridajte cukor a soľ a poriadne premiešajte. Následne uložte do chladničky, studené chutí lepšie.
Arašidové maslo je pokrm pochádzajúci z USA. V našich končinách nie je veľmi obľúbený, čo je škoda, pretože obsahuje veľa dobrých tukov, bielkovín či vitamínov E a H.
Používa sa ako alternatíva klasického masla na pečivo. Vhodnou kombináciou môže byť lekvár, ovocie, palacinky atď.