Slepačie vajce
Slepačie vajce by sa za istých okolností mohlo zaradiť do kategórie superpotravín, vzhľadom na široké spektrum mikroživín, ktoré obsahuje. Sú to predovšetkým vitamíny A, B2, B5, B12, kyselina listová, fosfor, selén a v menšom množstve aj vitamíny D, E, K, B6, vápnik a zinok.
Jedno priemerné vajce (veľkosť M) obsahuje približne 77 kcal, 6g bielkovín a 5g zdravých tukov (z toho asi 1,5g nasýtených mastných kyselín). Aj keď vajce obsahuje celkom veľa cholesterolu, nie je pravda, že jeho konzumáciou sa automaticky zvyšuje aj hladina cholesterolu v krvi. Naopak, jeho konzumáciou sa zvyšuje hladina práve toho dobrého cholesterolu.
Ďalšou látkou, na ktorú je vajce bohaté, je cholín. O tejto chemickej zlúčenine ste možno ešte ani nepočuli, ale v ľudskom tele hrá dôležitú úlohu v nervovom systéme a svaloch. Dostatok cholínu zlepšuje pamäť, sústredenie a koncentráciu, zlepšuje spánok, znižuje náladovosť a podráždenosť a celkovo odolnosť voči stresu.
Pokiaľ ide o bielkoviny, vajce obsahuje všetky pre človeka dôležité esenciálne aminokyseliny a to dokonca v najideálnejšom pomere. Konzumácia dostatku bielkovín môže pomôcť s chudnutím, nárastom svalovej hmoty, znížením krvného tlaku a posilnením zdravých kostí.
Rôzne štúdiu ukázali, že konzumáciou 3 vajec denne by ste si nemali uškodiť. Navyše vajíčka sú relatívne lacné, pomerne sýte, chutné a v kuchyni majú prakticky neobmedzené možnosti využitia.
Dĺžka trávenia: 45 minút
Maximálne vhodné množstvo denne: 3 kusy
Glykemický index: nízky
Vajicka jedavam snad kazde rano. Bez vajca na makko, natierky, hemendexu alebo volskeho oka si uz ani neviem predstavit ranajky 😀