Fitness torta bez múky a bez cukru
Na korpus potrebujeme :
- 5ks vajec,
- 200g varenej fazule,
- 200-230g ovsených vločiek,
- 1ks kypriaceho prášku,
- 100ml minerálnej vody,
- 30g kakaa,
- 4ks sachar tabliet (alebo sladidlo podľa vlastného výberu),
- 1pl hroznového oleja,
- štipka soli.
Na krém potrebujeme:
- 500g nízkotučného tvarohu,
- 250g smotany na šľahanie,
- 2x fix smotana,
- 6ks sachar tabliet (alebo sladidlo podľa vlastného výberu),
- 50ml vody.
Na ozdobu:
- ovocie,
- keksíky (nepovinné),
- čokoláda (nepovinné),
- mrazené lesné ovocie.
Neuverejňovala by som tento recept, kedy na mňa moje okolie netlačilo, že aj oni to chcú vyskúšať, nie preto že by som ho nechcela uverejniť, ale preto, že je veľmi zložitý, takže pokiaľ nemáte skúsenosti s pečením tort, ozaj sa do toho nepúšťajte.
Ako prvé si pripravíme všetky suroviny. Pri vajciach oddelíme žĺtky od bielkov a bielka vyšľaháme do snehu. Sachar si roztopíme vo vode. Ovsené vločky rozmixujeme na hustotu múky. Každé vločky pijú inak, preto treba do cesta pridať iba toľko aby malo správnu konzistenciu – 200g až 230g maximálne. Všetky suroviny na prípravu korpusu dáme do misky a ručným mixérom ich rozmixujeme do jednej hmoty. Keď je zmes hotová jemne primiešame pripravený sneh. Tortovú formu potrieme olejom a vysypeme múkou. Nalejeme cesto na korpus a dáme do rúry. Pečieme na 165°C do zlatista. Keď je korpus hotový vytiahneme ho z rúry a necháme ho vo forme do úplného vychladnutia (cca 3 hodiny).
Kým nám cesto chladne pripravíme si krém. Smotanu vyšľaháme spolu s fixom do úplnej hustoty. Jemne zmiešame s tvarohom a s rozpusteným sacharom vo vode.
Korpus prerežeme na 3 diely. Každý plat odložíme zvlášť a natrieme ho krémom a nasypeme mrazené lesné ovocie. Uložíme opäť dokopy a necháme v chladničke odpočívať 24 hodín. Na druhý deň vyberieme a dozdobíme ovocím alebo čokoládou podľa vlastnej predstavivosti a chuti.
Ako som hovorila, je to zložité a treba poznať základy cukrárstva, ale keď si dáte tu námahu, výsledok bude stáť za to 😉