Huspenina – tradičný rodinný recept

Suroviny:

  • 1 veľké alebo 2 menšie bravčové kolená
  • 3 bravčové paprčky alebo bravčová koža
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1 cibuľa
  • 5 strúžikov cesnaku
  • 10ks čierneho korenia
  • soľ

Bravčové koleno, paprčky a/alebo kožu dôkladne umyte studenou vodou. Ak vám prekážajú chlpy na koži, môžete ich predtým ešte spáliť zapalovačom.

Odporúčam použiť úzky a hlboký hrniec namiesto širokého. Je dôležité, aby ste použili čo najmenej vody, ale tak, aby boli všetky časti pod vodou. Nižšie množstvo vody zabezpečí hustejší aspik, ktorý sa nerozpustí ani pri izbovej teplote. Ak musíte použiť široký hrniec, môžete pred ukončením varenia nechať nadbytočnú vodu vypariť.

Naukladajte na spodok hrnca paprčky a kožu. Potom položte kolená. Mrkvu a petržlen vložte do niektorej medzery. (cesnak a cibuľa sa pridajú neskôr). Ďalej pridajte čierne korenie a soľ. Ideálnu chuť môžete priebežne kontrolovať.



Do hrnca nalejte studenú vodu tak, aby bolo všetko pod hladinou. Ak je koleno veľké, môžete nechať z neho kúsok trčať nad hladinou, ale musíte ho pravidelne otáčať.

Plameň udržajte od začiatku na nízkej úrovni, aby sa paprčky a koža neprivarili ku dnu. Aby bola vaša huspenina krásna a číra, nesmiete dosiahnuť bod varu. Udržujte plameň tesne pod bodom varu, tak aby voda „retiazkovala“. Je to podobné ako pri robení vývaru.

Po hodine varenia pridajte cibuľu a po 3 hodinách cesnak. Cesnak môže pri dlhom varení zhorknúť. Celé varenie by malo trvať približne 4 hodiny. Najlepšie to spoznáte podľa rozpadávajúceho kolena. Mäso musí byť mäkkučké.

Keď je varenie hotové, vypnite plameň, vyberte koleno a paprčky bokom nech vychladnú. Vývar prelejte cez sitko do čo najužšej nádoby a zhora odstráňte tuk. Ja to robím naberačkou. Keď bravčové vychladne, odoberte mäso a poukladajte ho do hlbokých tanierov alebo do dózičiek. Následne mäso zalejte vývarom a po vychladnutí uložte do chladničky, aby stuhlo.

Zeleninu z vývaru môžete použiť tiež, ale ja ju vyhodím. Pokiaľ ide o kožu, tiež ju vyhadzujem, ale niektorí ju normálne pridávajú k mäsu alebo z nej spravia škvarky.

Huspenina je najlepšia s cibuľou, octom alebo citrónovou šťavou a chlebom.

Dobrú chuť!

Huspenina bola kedysi jedným z klasických zabíjačkových pokrmov. Dnes je však táto forma nahrádzaná svojou obdobou – tlačenkou. Lenže v tej z obchodu sú kadejaké najpodradnejšie kusy mäsa (ak vôbec mäsa). Doma si však môžete spraviť kvalitnú huspeninu.

V niektorých kútoch Slovenska ju môžete poznať pod inými názvami – na studeno alebo kočonina.

A je toto jedlo vôbec zdravé? No…pokiaľ nebudete priamo konzumovať kožu, tak áno. V samotnom mäse su prospešné bielkoviny, ale to dôležitejšie sa nachádza v samotnom aspiku. Je to istá forma kolagénu, teda želé, ktoré je základným mazivom pre naše kĺby. Istotne toto jedlo nebudete konzumovať každý deň, ale semtam vám viac pomôže než uškodí.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.