Kvásková žemľa na hamburger
Ingrediencie na rozkvas:
- 50g ražného kvásku,
- 170g pšeničnej múky,
- 170g vody.
Ingrediencie na cesto:
- 330g pšeničnej hladkej múky,
- 80g vody,
- 20ml mlieka,
- 1PL soli,
- 1KL cukru,
- 2PL olivového oleja,
- 1PL kyslej smotany.
Rozkvas si pripravíme večer deň predtým ako chceme piecť. Kvások, múku a vodu zmiešame do jednej hmoty, čím spravíme rozkvas. Prikryjeme ho utierkou alebo fóliou a necháme rozkvas odpočívať 9-12 hodín, kým zdvojnásobí objem.
Po 9-12 hodinách pridáme do rozkvasu ostatné suroviny potrebné na prípravu burgerových žemlí a vymiešame do jednej hmoty. Opäť rovnako prikryjeme a necháme odpočívať 2 hodiny. Každých 45 minút si namočíme ruku do oleja, aby sa nám cesto nenalepilo na ruku a cesto preložíme 1x z každej strany na druhú.
Po 2 hodinách cesto prenesieme na pomúčenú dosku a vyformujeme z neho malé guľôčky po 120g a položíme ich na plech. Pomocou ruky alebo taniera ich pritlačíme a vznikne nám placka vysoká max 2 cm. Žemle zakryjeme a necháme kysnúť ešte 2 hodiny.
Keď máme žemle na hamburger vykysnuté, potrieme ich rozšľahaným vajcom a vložíme ich do rúry rozohriatej na 200°C. Pečieme do zlatista.