Kváskové rožky plnené párkom
Ingrediencie na rozkvas:
- 50g ražného kvásku,
- 170g pšeničnej múky,
- 170ml vody.
Ingrediencie na cesto:
- 330g pšeničnej múky,
- 50ml vody,
- 50ml mlieka,
- 1PL soli,
- 1KL cukru,
- 2PL masla.
Ďalšie ingrediencie:
- Párky,
- Vajce na potretie.
Všetci čo máme malé deti to poznáme. Doma deti nechcú obed ani nič iné (okrem sladkostí) a hneď ako sa vyberiete na výlet alebo na ihrisko tak ich prepadne vlčí hlad a zjedli by všetko okolo seba. Tento recept som vymyslela, aby som mala vždy niečo praktického na papanie pre deti po ruke a nemala som výčitky svedomia že im dávam iba suchý rožok.
Rozkvas si pripravíme večer, deň predtým ako chceme piecť. Kvások, múku a vodu zmiešame do jednej hmoty, čím spravíme rozkvas. Prikryjeme ho utierkou alebo fóliou a necháme rozkvas odpočívať 9-12 hodín až kým zdvojnásobí objem.
Po 9-12 hodinách pridáme do rozkvasu ostatné suroviny potrebné na prípravu rožkov a vymiešame do jednej hmoty. Opäť rovnako prikryjeme a necháme odpočívať 2 hodiny. Každých 45 minút si namočíme ruku do oleja, aby sa nám cesto nenalepilo na ruku a cesto preložíme 1x z každej strany na druhú.
Po 2 hodinách cesto prenesieme na pomúčenú dosku a vyformujeme z neho malé guľôčky po 60 gramoch. Pomocou valčeka z nich vytvarujeme placku na ktorú položíme párok a ten celý obalíme cestom. Hotové rožky položíme na plech, zakryjeme a necháme kysnúť ešte 2 hodiny.
Keď máme rožky vykysnuté, potrieme ich rozšľahaným vajcom a môžeme položiť aj plátok syra. Vložíme ich do rúry rozohriatej na 200°C. Pečieme do zlatista.