Kváskové rožky plnené párkom

Ingrediencie na rozkvas:

  • 50g ražného kvásku,
  • 170g pšeničnej múky,
  • 170ml vody.

Ingrediencie na cesto:

  • 330g pšeničnej múky,
  • 50ml vody,
  • 50ml mlieka,
  • 1PL soli,
  • 1KL cukru,
  • 2PL masla.

Ďalšie ingrediencie:

  • Párky,
  • Vajce na potretie.

Všetci čo máme malé deti to poznáme. Doma deti nechcú obed ani nič iné (okrem sladkostí) a hneď ako sa vyberiete na výlet alebo na ihrisko tak ich prepadne vlčí hlad a zjedli by všetko okolo seba. Tento recept som vymyslela,  aby som mala vždy niečo praktického na papanie pre deti po ruke a nemala som výčitky svedomia že im dávam iba suchý rožok.

Rozkvas si pripravíme večer, deň predtým ako chceme piecť. Kvások, múku a vodu zmiešame do jednej hmoty, čím spravíme rozkvas. Prikryjeme ho utierkou alebo fóliou a necháme rozkvas odpočívať 9-12 hodín až kým zdvojnásobí objem.

Po 9-12 hodinách pridáme do rozkvasu ostatné suroviny potrebné na prípravu rožkov a vymiešame do jednej hmoty. Opäť rovnako prikryjeme a necháme odpočívať 2 hodiny. Každých 45 minút si namočíme ruku do oleja, aby sa nám cesto nenalepilo na ruku a cesto preložíme 1x z každej strany na druhú.

Po 2 hodinách cesto prenesieme na pomúčenú dosku a vyformujeme z neho malé guľôčky po 60 gramoch. Pomocou valčeka z nich vytvarujeme placku na ktorú položíme párok a ten celý obalíme cestom. Hotové rožky položíme na plech, zakryjeme a necháme kysnúť ešte 2 hodiny.

Keď máme rožky vykysnuté, potrieme ich rozšľahaným vajcom a môžeme položiť aj plátok syra. Vložíme ich do rúry rozohriatej na 200°C. Pečieme do zlatista.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.