Morčacie prsia na provensálsky spôsob a bielom víne s batátmi a grilovanou zeleninou
Na 2 porcie potrebujeme:
Na mäso :
- 200g morčacích pŕs,
- 200ml bieleho vína suchého,
- 1PL olivového oleja,
- 1KL provensálskeho korenia,
- 1KL čerstvého tymianu,
- 1KL čerstvého rozmarínu,
- 1KL čerstvého koriandru.
Na zeleninu:
- 100g kápie,
- 200g cukety,
- 50g červenej cibule,
- olivový olej,
- talianske korenie,
- soľ.
Na batáty:
- 500g batátov,
- 4 strúčiky cesnaku,
- olivový olej,
- soľ.
Morčacie prsia naložíme aspoň 24 hodín vopred. Keď mám čas nechávam aj 48 hodín ale postačí iba 24. Mäso má potom veľmi šťavnatú chuť a nie je vysušené. Do nádob alebo do uzatvárateľného sáčku nalejeme víno, pridáme na jemno posekané bylinky, soľ a mäso. Premiešame a dáme do chladničky odležať. Na druhý deň vyberieme mäso a na rozohriatom oleji prudko opečieme z každej strany.
Zeleninu nakrájame na menšie kúsky a prudko orestujeme na panvičke. Musíme dať pozor na to aby zelenina ostala chrumkavá a šťavnatá a nebola zbytočne rozvarená. Treba jednoducho mať tú trpezlivosť a ostať pri panvičke. Celé to potrvá max 5-10 minút.
Batáty necháme v šupke, iba ich umyjeme čistou vodou a následne osušíme. Nakrájame na plátky, uložíme na plech, pokvapkáme olivovým olejom, pridáme rozpučený cesnak a soľ. Vložíme do rozhratej rúry na 200°C a pečieme približne 20 minút.