Opitý jablkový koláč
Potrebujeme na formu o priemere 32:
- 250g teplého masla
- 50 g krupicového cukru
- 1 vajce + 1 žĺtok
- 350 g hladkej múky
- 5ks jabĺk
- 100g cukru
- 1kl škorice
- ¼ kl muškátového orieška
- 200ml červeného vína
- 0,2 dl rumu
Maslo, 50g cukru, vajce a múku si pomocou kuchynského robota zmiešame dokopy pokiaľ nám nevznikne jedna pevná hmota – cesto. To dáme do chladničky odležať alespon na 2 hodiny, aby sa nám s cestom dobre pracovalo.
Jablká si pripravíme už deň vopred. Ošúpeme ich a zbavíme jadierok. Pokrájame na menšie kúsky a vložíme do kovovej misky. Pridáme škoricu, zvyšok cukru a 1-2 panáky rumu. Premiešame aby sa cukor a škorica dostala všade a zalejeme až po okraj červeným vínom. Vložíme do chladničky a necháme aspoň deň odležať.
Cesto po dvoch hodinách vyberieme z chladničky a na pomúčenej podložke vyvaľkáme na cesto o hrúbke max 1cm. Prenesieme cesto na fomu, v ktorej budeme piecť a utlačíme ku krajom. Z chladničky vyberieme jablká. Rum s vínom zlejeme a napité jablká vložíme do formy na cesto. Opäť vyvaľkáme cesto a prikryjeme jablka ďalšou vrstvou cesta. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do predhriatej rúry na 180°c. Pečieme zhruba 30 minút.