Originál české vepřo knedlo zelo
Potrebujeme na 4 porcie:
- 600g bravčovej krkovičky,
- 600g kyslej kapusty,
- 1 celá knedla,
- 100g slaniny,
- cukor (podľa chuti),
- olej,
- cibuľu,
- 3 strúžky cesnaku,
- 1kl rasce,
- 1ks červenej papriky,
- soľ a
- čierne korenie
České tradičné jedlo a jedno z mojich obľúbených. V každom kraji Česka sa pripravuje inak, no ja vám priblížim ten náš recept, ako to robíme v Slezku.
Pripravíme si pekáč na mäso. Na dno nalejeme troška oleja a pridáme 150ml vody. Dve cibule nakrájame na drobno a tiež ich pridáme do pekáča. Krkovičku si nakrájame na plátky alebo ju pečieme v celku a pokrájame až hotovú, podľa toho ako to má kto rád. Mäso osolíme a okoreníme z obidvoch strán, pridáme rascu, červenú papriku a prepasírovaný cesnak. Vložíme tiež do pekáča a do predhriatej rúry na 165°C pečieme 2 hodiny.
Kapustu si pripravíme tak, že najskôr opečieme v hrnci slaninu pokrájanú na malé kocky. Potom opražíme do zlatista cibuľu a až na koniec keď je cibuľa hotová pridáme celý balík kyslej kapusty aj so šťavou. Podlejeme ešte 100ml vody a necháme podusiť okolo 20 minút. Je to individuálne podľa toho ako máte kapustu radi, či rozvarenú alebo chrumkavejšiu. Následne pridáme cukor podľa chuti. Povaríme ešte 5 minút a odstavíme.
Podávame s knedľou. Ja osobne k tomuto najviac ľúbim „bramborový knedlík“ ale môj muž ho nemá rád, tak máme obyčajný žemlový, snáď nabudúce ho presvedčím a napíšem a nafotím Vám aj originál recept na moravský bramborový knedlík ;-). Dobrú chuť!