Originál české vepřo knedlo zelo

Potrebujeme na 4 porcie:

  • 600g bravčovej krkovičky,
  • 600g kyslej kapusty,
  • 1 celá knedla,
  • 100g slaniny,
  • cukor (podľa chuti),
  • olej,
  • cibuľu,
  • 3 strúžky cesnaku,
  • 1kl rasce,
  • 1ks červenej papriky,
  • soľ a
  • čierne korenie

České tradičné jedlo a jedno z mojich obľúbených. V každom kraji Česka sa pripravuje inak, no ja vám priblížim ten náš recept, ako to robíme v Slezku.

Pripravíme si pekáč na mäso. Na dno nalejeme troška oleja a pridáme 150ml vody. Dve cibule nakrájame na drobno a tiež ich pridáme do pekáča. Krkovičku si nakrájame na plátky alebo ju pečieme v celku a pokrájame až hotovú, podľa toho ako to má kto rád. Mäso osolíme a okoreníme z obidvoch strán, pridáme rascu, červenú papriku a prepasírovaný cesnak. Vložíme tiež do pekáča a do predhriatej rúry na 165°C pečieme 2 hodiny.

Kapustu si pripravíme tak, že najskôr opečieme v hrnci slaninu pokrájanú na malé kocky. Potom opražíme do zlatista cibuľu a až na koniec keď je cibuľa hotová pridáme celý balík kyslej kapusty aj so šťavou. Podlejeme ešte 100ml vody a necháme podusiť okolo 20 minút. Je to individuálne podľa toho ako máte kapustu radi, či rozvarenú alebo chrumkavejšiu. Následne pridáme cukor podľa chuti. Povaríme ešte 5 minút a odstavíme.

Podávame s knedľou. Ja osobne k tomuto najviac ľúbim „bramborový knedlík“ ale môj muž ho nemá rád, tak máme obyčajný žemlový, snáď nabudúce ho presvedčím a napíšem a nafotím Vám aj originál recept na moravský bramborový knedlík ;-). Dobrú chuť!

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.