Raw čokoláda

Túto čokoládu nie je nutné variť (iba roztopiť kokosový olej na nízkej teplote). Z kalorického hľadiska neodporúčam konzumovať vo veľkom množstve, ideálne ako pochúťku cca 20-30g denne napríklad ku káve.

Ingrediencie:

  • 75g holandského kakaa so zníženým obsahom tuku
  • 75g kokosového oleja
  • 45g medu (alebo javorového sirupu)
  • 50g sušeného ovocia (hrozienka, ďatle, marhule, slivky a pod.)

Najskôr si pripravíme sušené ovocie. Odporúčam posekať na drobné kúsky v mixéri alebo krájači, prípadne nakrájať ručne. Ovocie zatiaľ odložíme bokom ale je dobré ho mať pripravené.

Vo vodnom kúpeli si roztopíme kokosový olej. Mala by nám k tomu stačiť teplota okolo 28°, pri ktorej sa kokosový olej mení z pevného na kvapalné skupenstvo. Pridáme kakao a miešame až kým sa nevytvorí konzistentná čokoládová hmota.

Pridáme sladidlo (med alebo javorový sirup) a vmiešame ho do hmoty. Keď je sladidlo rovnomerne rozmiešané pridáme posekané ovocie a aj to rozmiešame.

Do pripravených foriem na čokoládu (dajú sa kúpiť v cukrárskych obchodoch alebo v Tescome či Orione) čokoládu vylejeme a odložíme do chladničky na stuhnutie, ktoré by malo trvať maximálne 2-3 hodinky. Potom ich z formy vyberieme a skladujeme naďalej v chladničke.

Pri konzumácii rukou sa čokoláda rýchlo topí, takže majte po ruke utierky.

Tipy k inovovaniu receptu: skúšajte rôzne pomery kakaa, oleja a medu, ak chcete dosiahnuť zdravšiu verziu. Takisto môžete pridať nejaké oriešky, ale tuku je v čokoláde už i tak viac než dosť.

 

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.