Raw čokoláda
Túto čokoládu nie je nutné variť (iba roztopiť kokosový olej na nízkej teplote). Z kalorického hľadiska neodporúčam konzumovať vo veľkom množstve, ideálne ako pochúťku cca 20-30g denne napríklad ku káve.
Ingrediencie:
- 75g holandského kakaa so zníženým obsahom tuku
- 75g kokosového oleja
- 45g medu (alebo javorového sirupu)
- 50g sušeného ovocia (hrozienka, ďatle, marhule, slivky a pod.)
Najskôr si pripravíme sušené ovocie. Odporúčam posekať na drobné kúsky v mixéri alebo krájači, prípadne nakrájať ručne. Ovocie zatiaľ odložíme bokom ale je dobré ho mať pripravené.
Vo vodnom kúpeli si roztopíme kokosový olej. Mala by nám k tomu stačiť teplota okolo 28°, pri ktorej sa kokosový olej mení z pevného na kvapalné skupenstvo. Pridáme kakao a miešame až kým sa nevytvorí konzistentná čokoládová hmota.
Pridáme sladidlo (med alebo javorový sirup) a vmiešame ho do hmoty. Keď je sladidlo rovnomerne rozmiešané pridáme posekané ovocie a aj to rozmiešame.
Do pripravených foriem na čokoládu (dajú sa kúpiť v cukrárskych obchodoch alebo v Tescome či Orione) čokoládu vylejeme a odložíme do chladničky na stuhnutie, ktoré by malo trvať maximálne 2-3 hodinky. Potom ich z formy vyberieme a skladujeme naďalej v chladničke.
Pri konzumácii rukou sa čokoláda rýchlo topí, takže majte po ruke utierky.
Tipy k inovovaniu receptu: skúšajte rôzne pomery kakaa, oleja a medu, ak chcete dosiahnuť zdravšiu verziu. Takisto môžete pridať nejaké oriešky, ale tuku je v čokoláde už i tak viac než dosť.