Švédska orechová torta

Potrebujeme na korpus:

  • 50g hl. múky,
  • 40g vlašských orechov,
  • 100g mandlí,
  • 4ks bielkov,
  • 150g cukru

Potrebujeme na plnku:

  • 150g salka,
  • 100g hl múky,
  • 1kl vanilkového extraktu,
  • 50g masla,
  • 4ks žĺtkov,
  • 10ks karamelových cukríkov

Potrebujeme na polevu:

  • 180g mliečnej čokolády a
  • trocha arašidov

Postup: Vždy pri pečení torty a koláčov upozorňujem, že to vyzerá zložito, ale nie je, no tak táto torta nevyzerá zložito, ale je. 🙂 . Vopred musím upozorniť že pokiaľ nemáte rýchlosť v kuchyni a pri pečení už v sebe, radšej sa do tejto torty nepúšťajte a kúpte si už v IKEA zmrazený polotovar.

Pre tých čo si to aj tak nerozmysleli a majú odvahu, ideme na to. Najskôr si pripravíme korpus. Všetky suroviny potrebne na prípravu korpusu si vložíme do robota a vymiešame do cesta. Cesto musí byť dostatočne vyšlahané, tak dáme robota na maximálne možné otáčky a necháme miešať aspoň 10 minút.

Zatiaľ kým sa pripravuje cesto si vyložíme formu na pečenie papierom na pečenie a kraje potrieme maslom. Ja som použila tortovú formu s priemerom 32cm. Keď je cesto dostatočne vymiešané nalejeme ho do pripravenej formy a pečieme v predhriatej rúre na 170°C minimálne 30 minút.

Kým sa cestou pečie, môžeme si pripraviť plnku. Vzhľadom k tomu, že pracujem s karamelovými cukríkmi, ktoré keď sa rozohrejú, veľmi rýchlo stvrdnú, musíme pracovať naozaj rýchlo a takisto hneď po spracovaní umyť všetok riad, lebo nám karamel zatuhne a riad už neumyjeme ani drôtovou kefou. Pripravíme si hrniec a plechovú misku na vodný kúpeľ. Do plechovej misky pridáme všetky potrebné suroviny na plnku, okrem cukríkov. Cukríky vložíme do keramickej misky a dáme do mikrovlnky na 1:30 min. a okamžite po vybratí pridáme do nachystanej zmesy. Zapálime oheň pod vodným kúpeľom a pomocou ručného mixéru rozmiešame do tuha. Plnka rýchlo tuhne a preto to netrvá dlho než je hotová. Max do 3 minút. Hned po dokončení natierame na tortu.

Upečenu tortu rozkrojíme na dve polovice a potrieme zvnútra aj zvrchu plnkou. Keď je torta potretá, vrch torty ešte posypeme nasekanými arašidami.

Už ostáva iba poleva. Čokoládu si rozhrejeme vo vodnom kúpeli a celú tortu polejeme čokoládou aj po stranách. Nakoniec dáme tortu odležať do chladničky na 1-2 hodiny, aby čokoláda ztvrdla. Dobrú chuť!

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.