Sviatočné plnené kura

Ingrediencie:

Nazvala som to sviatočné kura, pretože recept je pomerne ťažký a zdĺhavý, ale stojí za to a na rodinnej oslave alebo obede s ním určite zabodujete.

Ako prvé treba vykostiť kura, ale tak, aby ostalo v celku a necháte jedine stehenné kosti. To znamená, že treba odstrániť krídla a to najťažšie – zbaviť sa trupu a chrbta. Recept sa dá spraviť aj s nevykosteným kuraťom, ale potom sa nebude dať krájať ako roláda. Keď je kura vykostené vložte ho do sáčku. Nasypte k nemu celý sáčok korenia a aj čerstvé bylinky, napr. rozmarín a 2PL olivového oleja. Sáčok zatvorte a všetko korenie sa snažte vmasírovať do kuraťa. Vložte do chladničky a nechajte cez noc odpočinúť.

Do misky vložte šampiňóny, chlieb, vajcia, cesnak, korenie a soľ a pomocou tyčového mixéra rozmixujte na kašu. Kura vyberte z chladničky a nachystajte si veľkú ihlu a niť.  Kožu kuraťa najskôr zošite tak, aby vám ostala iba malá dierka, cez ktorú budeme neskôr plniť kura. Ak by sa vám pri vykostovaní koža roztrhala, aj tú treba zašit. Je to prácne, ale nakoniec to stojí za to.
Kura naplňte zmesou zo šampiňónov, ktorú sme si pripravili, všade pod kožu kde sa nám táto zmes zmestí. Nakoniec zašite aj túto malú dierku.

Kura vložte do pekáča, podlejte trochou vody a pridajte nakrájanú cibuľu. Pečte v predhriatej rúre na 165°C. Každých 45minut môžete kura odkryť a z vrchu poliať výpekom. Dobru chuť!

 

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.