Zemiakové placky

zemiakové placky

Zemiakové placky, v niektorých regiónoch jedlo známe pod názvom haruľa, je na Slovensku pomerne obľúbeným jedlom. Napriek tomu, v našich domácnostiach sa varí len veľmi zriedka. Dôvodom môže byť neznalosť receptu či absencia kuchynského robota.

Suroviny:

  • 1,5kg zemiakov
  • 150g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 200g cibule (2 stredne veľké)
  • 30g cesnaku (5 strúčikov)
  • 50g údenej slaniny
  • majoránka
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • môžete podľa chuti pridať aj strúhaný syr alebo rascu

Ošúpte a nastrúhajte zemiaky. Ak máte tú možnosť použite kuchynský robot inak vás nadšenie z varenia rýchlo prejde. Keď už máte robota „zašpineného“ postrúhajte ním aj cibuľu a cesnak. Do tejto zmesi – cesta pridajte na malé kocky nakrájanú slaninu a zvyšné ingrediencie. Všetko dobre zamiešajte. Cesto nechajte 30-60 minút odstáť a prípadnú uvoľnenú vodu môžete odstrániť.

Máte za sebou tú ľahšiu časť. Teraz je na rade vyprážanie. Mnoho ľudí to robí nesprávne, neefektívne a netrpezlivo. Treba sa držať niekoľkých zásad. V prvom rade plyn by sa ma blížiť k svojmu minimu a placka by mala byť čo najtenšia. Inak vám hrozí, že vaša placka bude zvonka prepálená a zvnútra surová. Tiež to nepreháňajte s olejom, inak budete nasýtený z oleja a nie z placiek. Jedna placka sa robí cca 10 minút, preto odporúčam použiť súčasne aspoň 2 panvice.

Na veľkú polievkovú naberačku alebo na obracačku si naložte cesto a vylejte ho do panvice s vopred rozohriatym olejom. Cesto s olejom by malo začať jemne prskať. Ak neprská, položili ste cesto priskoro a ak prská ako odušu, tak ste čakali pridlho. Cesto teraz rovnomerne rozložte obracačkou po celej ploche panvice (hrúbka placky by ideálne nemala byt hrubšia ako 0,5 cm). Ak má vaša panvica už niečo odžité, asi po 2 minútach musíte placku od panvice odlepiť. Možno bude stačiť panvicou potriasť alebo budete musieť použiť obracačku ale tak, aby sa placka neroztrhla. Pravidelnou kontrolou spodnej časti placky budete vidieť či je už čas na obrátenie. Z dlhoročnej praxe viem, že prvá strana ma väčšiu tendenciu sa spáliť než tá druhá. Pokiaľ máte placky radšej chrumkavé nechajte druhú stranu pražiť o 1-2 minúty dlhšie.

Dobrú chuť!

Tags:

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.